De reserves van BANZO/Side-Out mochten op vrijdagavond 15 februari afreizen naar Heerenveen voor een eerste treffen tegen Hevoc heren 1. Op voorhand was bekend dat Fabian Kuiper en Anrico Wassing niet aanwezig zouden zijn vanwege een vakantie maar de dag voor de wedstrijd moest ook Henrik Bril afzeggen vanwege ziekte. Vanuit heren 3 werd het jeugdige talent Bart Weijdema bereid gevonden om mee te gaan.

De weg naar Heerenveen was lang en saai, echter de auto van Gertjan Bril is uitgerust met een riante stereo, waarbij hij, al rijdend, zijn kunsten als DJ tentoon kan stellen.

De Hoekstra hal zag er vanuit de verte uit als een enorme omgebouwde manage, iets wat bijdroeg aan het thuisgevoel van de gasten uit (ponypark) Slagharen. Keurig op tijd werd de koffie genuttigd en ruim voor aanvang van de wedstrijd was de voltallige Slagharense selectie aanwezig op het speelveld. Daar werd echter een spannend duel uitgevochten tussen Hevoc H4 en Udiros H1. Deze strijd woedde door tot ver na de oorspronkelijk geplande eindtijd waardoor er pas laat gestart kon worden aan de warming up.

Voorafgaande aan de wedstrijd bekende Martin Kuiper dat hij, als vervangend aanvoerder, duidelijke instructies mee had gekregen van zijn broer. Er moest gestreden worden en Martin mocht bij het minste of geringste wisselen. Veel te wisselen viel er echter niet.

De eerste set werd gestart met bekende gezichten. Door de afwezigheid van Henrik mocht Martin Klomp zijn geluk beproeven op de diagonaal. Een uitzonderlijke prestatie aangezien hij niet aanwezig was op de training voorafgaande aan de wedstrijd (regel 1 in Fabians book of coaching: Niet trainen is geen basis). De wedstrijd startte en beide teams waren aan elkaar gewaagd. Punten werden uit diverse acties gescoord, ballen gingen hard in of waaierden soms uit. Foute passes werden afgewisseld met keiharde blocks. Geen van beide teams was in staat een groot gat te maken en uiteindelijk kregen beide partijen een setpoint, maar werd deze ook weggespeeld. Het was echter de thuisploeg die de eerste setwinst binnensleepte (29-27).

De mannen uit Slagharen waren ietwat gefrustreerd maar voelden dat er wat te halen viel. Ongewijzigd startten zij aan de tweede ronde maar al snel pakte Hevoc een voorsprong. Deze werd deels weggewerkt maar ook werd de thuisploeg de gelegenheid gegeven om weer uit te lopen. Ook nu waren beide ploegen aan elkaar gewaagd in hun spel en er werden weinig fouten gemaakt. De enige die meerdere fouten maakte was de eerste scheidsrechter doordat hij weinig/niet floot voor technische fouten (voor de rest was het verder prima). Voor de beste man was het echter ook lastig om zich te herpakken want door de veelheid aan technische fouten was het moeilijk om een moment te bepalen om er ineens wel voor te gaan fluiten. Dit laatste gebeurde dus ook bijna niet wat uiteindelijk niet direct in het voor- of nadeel werkte van één van de teams en beide teams pakten dit, over het  algemeen, sportief op. De set moest uiteindelijk aan de mannen uit Heerenveen gelaten worden (25-19).

In de derde omgang werd besloten om ons talent Bart Weijdema in te brengen en hem zijn debuut op divisie niveau te gunnen. André Schonewille, die prima speelde, stond zijn plek af aan Martin en zo werd gestart aan de derde set. De Slagharense mannen vochten voor wat zij waard waren en dit pakte op een positieve manier uit. Veel ballen werden van de grond gehaald en lange rally’s waren het gevolg. Bart kwam als een speer uit de startblokken en schreef meerdere aanvallende punten en een blok op zijn naam terwijl ook de andere Toppers veelvuldig tot scoren kwamen. De set werd dan ook beslecht in het voordeel van de gasten (20-25). De vierde set werd een kopie van de 3e set, op alle posities werd gescoord waarbij opgemerkt mag worden dat Roy’s gevleugelde uitspraak: “Mid is koning” waarheid werd. Tot frustratie van de thuisploeg werd nagenoeg alles (en dat waren er een flink aantal) gescoord over het midden. Ook nu leidde dat tot een setwinst (19-25) waarmee de strijd gelijk werd getrokken naar 2-2 in sets.

In de vijfde set werd duidelijk dat “de piep leug was”. Hevoc pakte direct een voorsprong en gaf deze niet meer weg (15-8) waarmee zij er vandoor gingen met de eindzege.

Al met al kijken de Toppers terug op een prima pot tegen een sportieve tegenstander in een hal met een uitstekende sfeer (mede door het vriendelijke publiek). Dat is helaas ook wel eens anders geweest in Friesland. Met dat in het achterhoofd probeerde de Slagharense formatie in ieder geval de derde helft te winnen. Ook moest er natuurlijk nog een kantinecheck uitgevoerd worden, bij deze puntsgewijs:

Bier: Keurig voor elkaar, Heineken van de tap en Roy zag mensen met flesjes Hertog Jan. Prijs meer dan keurig, kan ‘t Noorderslag een voorbeeld aan nemen. Een 9!
Groen gras: in eerste instantie wel gras, maar niet altijd fris groen. Uiteindelijk toch gespot in de goed gevulde kantine. Een prima 7.
Hapjes: Geen Balk, maar een uitgebreid assortiment van hapjes. Voor ieder wat wils met maar liefst 4 verschillende soorten saus. Chapeau, een 8!
Extra punten voor het feit dat men Gertjan de gelegenheid gaf om ook hier zijn skills als DJ te tonen.

Helaas zorgden een uitloop van de wedstrijd, een autorit en een oppas die afgelost moest worden ervoor dat BANZO/Side-Out heren 2 geen vuist kon maken en ook de derde helft aan de Friezen moest laten.

De eerstvolgende kans om weer te winnen is maandag 25 februari. Dan spelen de mannen in Emmen, tegen Emmen ’95 heren 1, in de kwartfinale van de beker. Vorig jaar troffen dezelfde ploegen elkaar in de finale en was het Emmen ’95 die er met de winst vandoor ging. Dit jaar weet Emmen ’95 echter niet dat Bart Weijdema ook dan zijn opwachting zal maken. De kansen zijn daarmee nu in het voordeel van de Toppers, maar publiek kunnen we natuurlijk altijd gebruiken in Emmen. Hopelijk tot dan!