Dat volleybalvereniging BANZO/Side-Out al decennia lang veel goede jongens jeugd voortbrengt is een feit. Maar dit seizoen laat de huidige jongens jeugd zien dat het altijd nog net iets beter en bovenal spectaculairder kan.

2 seizoenen geleden is er met deze, toentertijd, 11-12 jarige jongens en hun trainers/coaches een traject uitgezet en snel en zeker vertonen ze dit seizoen al veel trekjes van een heuse volleybalmachine. Vaak denk je dan aan resultaten op de ranglijst, logisch, maar deze jongens laten een combinatie van echt volleybal met gretigheid en prestaties zien. Kampioenschappen zijn er al velen van gevierd, maar dat is altijd bijzaak geweest. Het doel is en blijft om alle volleybalfacetten onder de knie te krijgen en dan volgen de prestaties uiteindelijk op zowel korte maar vooral lange termijn. Langzaam maar zeker gaan de lange termijn doelen gerealiseerd worden.

Het eerste stapje (doel) was: allemaal bovenhands serveren en alle ballen aanvallen, ook op spannende setstanden. Immers resultaat is ondergeschikt, we zijn er om met elkaar te verbeteren. Wat kostte het de jongens en staf een geduld en energie maar na een half jaartje zat dat er ingebakken. En nee, niet alle ballen vielen perse binnen die 9 x 9 meter aan de andere kant maar iedere bal werd aangevallen en we serveerden bovenhands. Klaar, afstrepen, wetende dat het aanvallen zich alleen maar verder gaat verbeteren en de serve idem dito.

Stap 2 kwam al vrij snel. Van het traditioneel doordraaien naar een 5-1 systeem. Wat waren de jongens in de war, maar als je na 1 maand oefenen ook dat systeem al vlekkeloos kan spelen mag je trots zijn. Klaar, afstrepen, wetende dat het alleen maar verder verbetert.

Stap 3, de passing. Immers, wil je aanvallen moet je eerst passen. Dit is aanzienlijk verbeterd, maar blijft een continue de rest van deze jongens hun volleyballeven. Maar in de huidige competitie beheersen ze de passing aanzienlijk beter dan hun tegenstanders. Niet klaar, nooit afstrepen.

Stap 4, een sprongfloat of sprongserve. Klein extra detail eraan toegevoegd: gericht serveren en uit het centrum van het veld serveren. Punt wat nu al zichtbaar de meeste progressie laat zien. Jongens die ruim een jaar geleden zo goed en zo kwaad als het ging bovenhands konden serveren staan op dit moment alle ballen af te vuren op de tegenstander met een float of sprongserve. En met de intentie: uit het centrum serveren. Erg effectief en bovenal mooi om te zien.

Stap 5, variatie in de aanval. Hier lag vooral de taak bij de spelverdeler. Waar het in den beginne nogal snel de keuze was om het balletje naar linksvoor te spelen kwam er al snel wat variatie in. Steeds meer posities werden betrokken in de aanval. Niet afstrepen, nooit klaar!

Stap 6, speel vaker dezelfde aanval achter elkaar, ook als het niet direct scoort, en gebruik de pipe aanval. Maak het spelletje volleybal tot een spektakel, voor jezelf maar vooral voor het publiek. Ook weer een taak voor de spelverdeler. En stap 5 is wel de stap waar de grootste en snelste stappen in zijn gemaakt tot nu toe. Diagonaal, buiten en eerlijk is eerlijk vooral de midaanval timmert er af en toe lustig op los. En bij vlagen wordt de pipe al gespeeld. En als je weet dat stap 6 pas 2 weken geleden is ingezet en nu al mooie resultaten laat zien…vul maar in hoe dat over een half jaartje gaat en helemaal als deze nu grotendeels 13-15 jarigen (het team heeft in de jaren wat extra spelers erbij gekregen) straks senior zijn. Spektakel gegarandeerd!

Oh ja eigenlijk is er nog een stap, de opstellingen bij verdedigen dan wel aanvallen. Dit vergde eigenlijk nog geen hele training aan uitleg en dat stond direct.

Stap 7, het tempo moet omhoog. De basisvaardigheden zijn aardig op peil. Nu moeten we de handelingsnelheid verhogen. Hoe? Nagenoeg iedere speler traint of gaat binnenkort meetrainen met de verschillende herenteams. Van heren 1 tot en met heren 3, want daar is het tempo en niveau hoger en zullen de jongens sneller hun handelingssnelheid ontwikkelen.

Is er dan alleen sportief wat te melden? Zeker niet. De jongens zijn een groep die altijd op hun trainingen zijn, trainen fanatiek, zijn leergierig en kenmerken zich als een hecht team. Samen uit, samen thuis en kom je nieuw binnen als speler? Ze nemen je snel op,je mag fouten maken en laten je je thuis voelen. En ook binnen de vereniging zetten ze zich graag in als trainer, teller of scheidsrechter. Deze jongens zijn nergens te beroerd voor!

Wat is de kracht van jongens B in 1 zin? De jonge leeftijd, velen zijn zelfs nog C jeugd, leergierig, verantwoordelijkheidsgevoel, teamgeest en fouten maken mag want uiteindelijk leren we van onze fouten en verbeteren wij ons.

Publiek kom vooral eens langs, want ze willen het publiek graag entertainen en laten zien en genieten van alles wat ze nu al kunnen en wat er nog komen gaat. Jullie, lezers, zijn van harte uitgenodigd om zaterdag 26 oktober vanaf 14:00 uur ons te aanschouwen! Wees welkom in Slagharen en graag tot dan.

Groeten,

Tim, Jaimy, Chiel B., Lars, Sil, Lennart, Chiel M., Stan, Joep, Sylvain.

Ps. We staan ook nog eens ongeslagen bovenaan. Maar dat is bijzaak 😉