Bijzondere titel voor de volleybal avonturen van een bijzondere groep. Jongens B van BANZO/Side-Out staat al vanaf de start van het seizoen ongeslagen bovenaan en heeft ondertussen een flink gat geslagen naar hun naaste belagers. Slechts 2 ploegen waren in staat om bij elkaar 3 setjes af te snoepen van de Slagharense volleybaltoekomst.

Ook afgelopen zaterdag wist men eenvoudig de volle 5 punten mee te nemen uit Zwolle. En doordat de naaste belager Olhaco, uit Hoogeveen, in eigen huis kopje onder ging tegen middenmoter Set-Up/Balkbrug is het steeds eenzamer geworden aan de top.

Niets aan het handje zou je zeggen. Ongeslagen en riant aan kop, wat willen die jongens nog meer? Nou….dat wat er getraind wordt en op trainingen aan spel tentoon gespreid wordt in een competitiewedstrijd laten zien. Week in week uit laten de jongens op zowel de maandag als donderdag trainingen een hoog niveau zien. Als trainers zit je continu te trainen op herhaling, in combinatie met nieuwe uitdagingen, aangezien de jongens het geleerde snel oppakken en uitvoeren. Met als positief gevolg dat veel jongens al meetrainen bij de senioren. Zij mogen daar hun lat hoger leggen en doen dat bij heren 1, 2 en 3. Het meetrainen vindt nu sinds een paar weken plaats dus het effect zal binnen enkele maanden merkbaar worden bij de meetrainende jongens zelf en het team Jongens B.

Alleen…op die wedstrijddagen…daar waar ze al hun trainingsinspanningen willen verzilveren, daar lukt het (nog) niet. De resultaten zijn prima, meer dan, maar het spel voldoet niet aan de eisen die de jongens aan hun eigen spel stellen. In de analyses na afloop hoor je van de spelers woorden als: slecht, slap, ongeconcentreerd, slecht, domme fouten, slordig en slecht. ‘We spelen niet zoals we trainen’. Op de trainingen is het spel van een hoog niveau, maar op wedstrijddagen komt het er niet uit.

Welke uitdagingen kan je de jongens allemaal verder geven? Binnenkort volgt er een hele zware, maar ook zeer welkome beproeving. Voor de jongens en begeleiding staat op 4 januari 2020 weer het Nederlands Kampioenschap voor de deur. In Sneek zullen ze de degens gaan kruisen met Keistad/Amersfoort, VC Sneek en het Groningse Lycurgus. Stuk voor stuk teams die uitkomen op het hoogste landelijke niveau. BANZO/Side-Out zal dit kampioenschap aangrijpen om weer te werken aan hun eigen ontwikkeling en kunnen zich daar de borst nat maken tegen zware tegenstanders. Het resultaat zal hier van ondergeschikt belang zijn, maar hopelijk bieden deze wedstrijden de jongens wel de mogelijkheid om het niveau van de trainingen mee te nemen naar Sneek.

Voordat het zover is biedt de competitie nog 4 wedstrijden om daar het niveau te verbeteren. De jongens zijn erop gebrand om het jaar 2019 af te sluiten met een kampioenschap. Maar voordat het zover is zal men de komende weken moeten afrekenen met achtereenvolgens Reflex (23 november in Kampen), Set-Up (30 november in Balkbrug), VC Zwolle (7 december in Slagharen) en als absolute kraker en afsluiter tegen naaste belager Olhaco uit Hoogeveen, op 14 december in Slagharen.

De jongens gaan de komende weken er alles aan doen om in de analyses het woord ‘slecht’ vaker te vervangen door ‘goed’. Hopelijk leidt dit niet alleen tot beter spel maar ook tot een welverdiend kampioenschap en een goede basis voor het Nederlands Kampioenschap. Wat als een paal boven water staat: hun inzet, fanatisme, teamgeest en de trainings en wedstrijdmentaliteit verdient een kampioenschap!