Nee, ik heb geen alcohol in mijn bloed, mijn toetsenbord is gewoon heel, en autocorrectie staat aan. het staat er gewoon: Toppers gean oer de grins. Zo verward als u deze zin leest, zo verward zijn de Toppers na een avondje Akkrum. Hierover later meer.

Voor wie van jullie dit nog niet in de vertaalmachine gegooid hebben: Toppers gaan over de grens. In het verre verre Akkrum (Fryslân) moest de eerste internationale wedstrijd van het seizoen afgewerkt worden. Gezien het vorige bezoek afgelopen seizoen aan Fryslân beloofde het weer een historische dag te worden. Hiervoor hebben de heren van BANZO/Side-Out Heren 2  (de Toppers) al vroeg hun voorbereidingen getroffen. Er werd een belofte gedaan vroeg in het seizoen door de uitspraak: “ik regel wel een bussie als we weer naar Grou gaan” (de kroeg in Grou was vorig seizoen het toneel van de legendarische avond). Zo beloofd, zo gedaan (goed bezig Dries). Het gehuurde busje werd omgetoverd als “Toppers Touringcar” en zo startte de heenreis “oer de grins”.

Verschillende Toppers moesten tot hun spijt concluderen dat een rit in de Toppers Touringcar niet op ging voor hen. Zo zijn er weer 2 ruggen gesneuveld afgelopen week. (overigens te verwarren met de fysiokosten; ook 2 ruggen). Ook melde een Topper dat de rondgaande griep een Topper had gegrepen. Ja, zelfs een Toppers ontkomt er niet aan, het was dan ook een Hardegaryp…

Dan zou je denken, we zijn op het punt gekomen waar het verslag overgaat in: “eenmaal aangekomen, of: bij aankomst… Nee beste volgers, het scheelde niet veel of we wáren helemaal niet aangekomen. De Touringcar had bij Zwolle al een klein voorteken laten zien wat later werkelijkheid zou worden. Bij afslag 13 (Akkrum heeft een eigen afslag) klonk het van achter het stuur: Toppers, we’ve got a problem. De touringcar was in geen mogelijkheid meer welke versnelling dan ook te krijgen. In no-time was het van meezingen met de Dutch Boys omgeslagen in een dorre stilte. Een gevalletje: “Wie had dat gedacht; van Karaoke in’t bussie naar een vervelend reparatieklussie.
De koppeling had een mankement. de Tassen werden al uitgeladen en het busje in de berm geduwd. Eenmaal met de hulplijn van de gehuurde bus gebeld te hebben bleek dit een bekend euvel te zijn, en Topper Lamberink had dit dan ook zo gefixt (u zult allemaal denken, gelukkig dat dit niet op de terugweg gebeurde, dit had Roy dan nooit voor elkaar gekregen; u heeft gelijk). Ondertussen was er al het 1 en ander gebeurt, en werden hulptroepen opgeroepen welke onderweg waren om de Toppers op te pikken om verder naar de sporthal te rijden. Ook werden de tassen alweer ingeladen omdat we verder konden. Gait was zo enthousiast dat de bus weer kon, dat hij niet gehoord had dat de berm één grote Frieske modderpoel geworden, hij kwam hier dan ook als varken weer uit. Op het laatste stukje kwamen we de hulptroepen weer tegen welke verbaasd zagen dat Topper Lamberink met’n sjekkie op de lip en zonder gordel in 1 streep naar de sporthal waar plaats gemaakt was voor de Toppers Touringcar.

De tegenstander stond inmiddels al klaar op het veld. De Toppers snelden zich in kledij (en 3 liter tijgerbalsem) om met koude klamme handjes aan de wedstrijd te beginnen. Nog duidelijk onwennig startten de Toppers met dus wederom een beperkte selectie aan de wedstrijd. de koude handjes kwamen de passlijn niet ten goede. De ruime achterstand die vroeg opgedaan werd kon dan ook niet goed gemaakt worden. De tweede set ging meer “des Toppers”. een stijgend niveau zowel passend als in de serve zorgde voor setwinst. 1-1. De teams hadden elkaar goed afgetast en zo werd de derde set een spannende. beide teams lieten mooie dingen zien, maar kende beiden ook slechte stukken waardoor er eigenlijk geen winnaar mocht zijn. natuurlijk kan dit niet en trok helaas AVC aan het langste eind. De mannen uit Akkrum leken hierdoor vleugels te krijgen en startten de 4e set met een comfortabele voorsprong. De gewijzigde opstelling van de Toppers mocht ook niet baten. met een 22-25 eindstand is het verlies voor de Toppers een feit. Een slechte reeks wordt doorgezet. Een vluchtige conclusie was er niet direct. het was weer “nie best”. Wellicht hebben de Toppers weer een aantal trainingsuren nodig om de puntjes op de i te krijgen.

Na de wedstrijd werden de Toppers in de kantine verbaasd over een nogal schunnig Sinterklaasgedicht. Gezien er op de heenweg ook een Topper was welke ons een schunnig liedje aan heeft geleerd konden we natuurlijk niet achterblijven. Binnen de kortste keren werden alle minderjarigen gedwongen om de kantine te verlaten. Inmiddels hadden de Toppers de laptop met muziek al meerdere malen gevonden en het was duidelijk dat de Toppers de kantineronde zouden winnen. Ook de kantinebeheerder had door dat de begroting voor de rest van 2019 rond zou zijn en schaalde het volume nog eens op.

Er werd afscheid genomen van de rug 1, Peter en de hardegaryp die in een auto teruggingen. Ondertussen werd er overlegd waar de rest de rest van de avond voort zou zetten. Al snel wist 1 tegenstander te vertellen dat er een dorpje verderop een feest gaande was. Al snel werd duidelijk dat hij zelf ook een slagje wou slaan, en hij ook naar het feest te gaan en zocht een lift. Natuurlijk zijn we de beroerdste niet. Nadat we ze 4 punten hebben gegeven werd er ook nog een lift gegeven. Hier bleek dat één van ons een keurig woordje Frysk te spreken. Bob van de dag Erik had namelijk geen moeite met de Fryske TomTom welke Tjiste (ofzoiets) heette. Eenmaal aangekomen bleek alleen de snackbar de aandacht van de Toppers te trekken. Deze werd dan ook vakkundig geplunderd om vervolgens in een café om de hoek neer te strijken. Een typisch Frysk café waar we dan ook geen woord van elke bezoeker verstonden. Gait probeerde nog even te communiceren met de rest van de gasten door op een Tuba te blazen (weten we meteen waar Tonnie het idee vandaan heeft). Dit bleek niet te werken waarna de bardame de lêste rûn inschonk. ik hoef u allen niet uit te leggen wat dit betekend. Een beetje verward door de taal en het snel sluiten van het café keerden de Toppers huiswaarts. Door de dichte mist leidde Erik ons allen veilig thuis. voor een fotoverslag van deze avond kunt u 1 van ons allen aanschieten. Voor nu zullen de Topper zich gaan storten op zich op ontwikkeling binnen de lijnen. Tot over een kleine 2 week in de thuisbasis waar de laatste wedstrijd van 2019 gespeeld wordt tegen het eveneens onbekende Reflex.

En oja. de Katinecheck: Bitterballen die te kort in de frituur zitten. een schaal mét bamihapjes (niet te nassen) en Amstel op de tap. Dit laatste zal waarschijnlijk overmacht zijn omdat er geen logo’s op de glazen stonden, dit durft de uitbater waarschijnlijk niet te tonen. Echter wel pluspunten voor het groene gras, toegankelijkheid (overnemen muziekinstallatie) en het laatste rondje van het huis. En daar gaat het tenslotte om. Kantinebaas Hans is een beste keel.

Laaaaa la la.. laaaaa la la laaaa la la, You’re so pritty*

*voor ongecensureerde tekst vraag een Topper